“Uriasa” din Cimitirul Eternitatea, un mit ingropat in uitare

De mai bine de doua secole, pentru majoritatea iesenilor trecuti in lumea dreptilor, ultimul drum a fost la Cimitirul Eternitatea, situat pe dealul Tatarasi. Mai bogati sau mai saraci, dusi la groapa cu dricul, cu fanfara, ori mai nou cu masini marca Mercedes, toti au primit dreptul de a-si odihni oasele, pe vecie, in pamantul galben al tintirimului. Cei mai instariti si-au facut cavouri placate cu piatra ori cu marmura, au pus cruci grele de beton ori statuii care reprezinta arhangheli si ingeri. Fiecare mormant inchide in el o poveste. Povestea celui care priveste spre aceasta lume dintr-o fotografie incastrat in piatra rece a crucii.

Uriasa din cimitirul Eternitatea din Iasi

Statuia de peste doi metri

La vreo 20 de metri de biserica ‘Sf. Gheorghe‘ din Cimitirul Eternitatea, se afla un cavou, placat cu marmura neagra, care ar fi putut deveni un fel de loc de pelerinaj. Este cavoul familiei Rosetti. In fata obeliscului din marmura se afla o statuie, cea mai mare din cimitir, reprezentant o fata care sta intr-un genunchi si cu mainile impreunate se roaga. Ochii goi ii sunt ridicati spre cer, iar gura intredeschisa pare ca cere indurare.

Acesta este mormantul Uriasei din Eternitatea. Intre statuie si cimitir s-a creat o legatura foarte puternica. Inainte de 1990, nimeni nu amintea de Eternitatea fara a pomeni de Uriasa.

Nimeni nu poate spune cum a fost amplasata acea statuie acolo si pe cine reprezinta. Dar, cel putin inainte de 1990, legenda Uriasei circula din gura in gura si putea face din cavoul familiei Rosetti o veritabila atractie turistica.

Legenda

Groparii din cimitir se ofera repede sa-ti spuna povestea ei, daca le dai un pachet de tigari. Asa au auzit-o si ei de la altii. Cica ar fi fost fiica unui ofiter din Podu Iloaiei. Dar fata suferea de gigantism si la un moment dat, pe la 9 ani, a ajuns la inaltimea de trei metri. Atunci tatal a impuscat-o fara mila pentru ca era rusinea familie. Dupa aceea i-a parut rau, si a comandat statuia in amintirea ei. O alta versiune spune ca de fapt a trait pana la 27 de ani, si din cauza inaltimii isi facea haine si papuci la comanda. Apoi, se mai povesteste ca avea o forta extraordinar de mare, iar atunci cand strangea pe cineva in brate, pur si simplu il sufoca, deoarece nu-si dadea seama ca ii face rau. Cert este ca toate variantele se termina la fel: a fost impuscata de tatal sau.

Uriasa, Cimitirul Eternitatea din Iasi

 Adevarul?

Ciudat este ca pe mormantul familiei Rosetti nu este trecut nici un nume de femeie. Apar doar Raducano Rosetti, mort in 1872 si Lascar Rosetti, mort in 1887. Se spune ca de fapt in cavou sunt adapostite osemintele a sapte barbati si o femeie din neamul Rosetti. Pe femeie o chema Maria si era fiica de ofiter. A trait pana pe la vreo 70 de ani, fiind o membra activa a Comitetului Doamnelor Romane – Crucea Rosie. Asa ca este exclus sa fi fost Uriasa. Din documentele cimitirului reise ca statuia, reprezentand-o pe Fecioara Maria, a fost comandata in Italia, de catre descendentii familiei Rosetti, si amplasata la sfarsitul secolului al XIX-lea. Dar pentru ca la vremea respectiva era o aparitie neobisnuita in cimitirul Iasului, oamenii au scornit tot felul de povesti.

Citeste si: Povestea Patriarhului din Copou. Printr-o minune dumnezeiasca Teiul lui Eminescu a ales viata desi a fost la un pas sa moara…

Din pacate, autoritatile au ignorat acest mit si nu au stiut sa-l exploateze din punct de vedere al atractiilor turistice. A ramas un mit ingropat in uitare. Se stie ca micile legende urbane sunt mult mai gustate si cautate de turisti. Dar pentru a lua deciziile corecte in administrarea orasului nu-i suficient sa fii doar un functionar harnic, trebuie sa ai imaginatie, viziune…

Leave a comment