Léon (1994) … o fetita de 13 ani transforma un criminal in OM

Léon (1994) …. poate gresesc, dar il consider un film “autograf” al lui Jean Reno. Da, acest actor francez nascut din parinti spanioli refugiati in Maroc din cauza regimului fascist al lui Franco.

Leon

E un film tulburator, in regia lui Luc Besson, un alt francez care nu ezita sa plaseze actiunea in inima New York-ului. Practic e un film suficient de frantuzesc pentru a da o lectie productiilor holywoodiene.

In acelasi timp trebuie sa remarcam debutul pe marile ecrane a fetitei  Natalie Portman, la varsta de 13 ani, cea care peste 7 ani va primi Oscar-ul pentru cea mai buna actrita in rol principal in filmul  Black Swan.

Ca sa ne intoarcem la filmul nostru, subiectul e simplu: Leon este un criminal platit, analfabet, cu un intelect sub medie,  care isi face foarte bine treaba. Viata lui incepe sa se schimbe in ziua in care niste politisti corupti ii omoara vecinii iar fetita Mathilda (Natalie Portman) se ascunde in apartamentul sau. Maturitatea si inteligenta fetitei de 13 ani aduc o lumina in viata lui Leon. Apare o relatie afectiva pe care fiecare o vede in alt mod.

Criminalul fara scrupule descopera in el o sensibilitate pe care incerca sa o ascunda. Mathilda il transforma in OM.

Si Leon nu ezita sa accepte testul suprem al iubirii: sacrificiul.

Luc Besson a reusit sa puna in valoare un actor de 46 de ani si o fetita de 13 ani intr-o drama care impresioneaza prin mesajele pe care le transmite: prietenie, loialitate, sinceritate, dragoste …

Piesa interpretata de Sting, Shape of my Heart, este finalul perfect pentru acest film care te face sa meditezi asupra unor valori din viata.

Advertisements

One thought on “Léon (1994) … o fetita de 13 ani transforma un criminal in OM

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s