Cititul, cea mai sigura metoda pentru a deveni un monstru

Textul lui George Bondor, “Monstrul cititor”, din revista de cultura contemporana TIMPUL, m-a starnit sa citesc cartea. Am gasit-o la o prietena. Multumesc Oana Iloae.

Cititorul din pestera” de Rui Zink (Editura Humanitas) este o carticica de vreo 100 de pagini. Practic, un cititor obisnuit reuseste sa o lectureze in doua – trei ore.

(Apropo, nu vreau sa aud teorii despre “citit si lectura”. Parerile mele se adreseaza oamenilor normali :)) )

Cititorul din pestera de Rui Zink

Initial ai tendinta sa o clasifici usor in randul cartilor pentru copii, dar dupa ce intorci si ultima pagina iti dai seama ca printre randurile ei se ascund mesaje la care, tu ca om care te consideri matur, poate ca nu te-ai gandit vreodata. Incerci sa gasesti argumente pentru a raspunde la o intrebare banala: “La ce bun cititul? “.

De altfel, un raspuns il da chiar Zink: “cititul  inseamna sa faci lucrurile sa se intample in capul tau”.

Ca sa revin pe scurt la subiectul cartii: un baiat sarac ajunge in cala unui vas care pornise intr-o calatorie pe mare. Destinatia, avea sa afle mai tarziu, era o insula unde se afla un monstru, numit Anibalector (daca cititi cartea o sa aflati de ce se numea asa) pentru care cititul era o pasiune. Nava era plina cu carti ce trebuiau sa fie folosite ca momeala pentru prinderea “cititorului din pestera”. Dupa trecerea printr-o furtuna, baiatul se trezeste in pestera monstrului. Pret de un capitol si cateva luni, cei doi devin parteneri, ba chiar amici, iar baiatul este obligat sa citeasca pentru a putea conversa cu Anibalector. Cu aceasta ocazie, acesta descopera ca “cititul e ca patinatul, se invata prin practica, ii prinzi gustul tocmai exersand acest gust”.

Intr-una din zile, insa, monstrul este prins de echipajul pornit la vanatoare, si dus ca trofeu in oras, unde i se rezerva un loc bine pazit la Gradina Zoologica. Lipsit de cartile sale, Anibalector cade in… hai sa-i spunem un fel de depresie. In cele din urma, baiatul decide sa-l elibereze si reuseste, monstrul disparand in padure pentru totdeauna.

Condamnat pentru ca-l eliberase pe Anibalector, intr-una din zile, baiatul are un dialog cu capitanul vasului, si ii spune:

“- El nu-i un monstru (…). Doar ca-i place mult sa citeasca.

– Poate, a spus capitanul, (…). Dar traim intr-o epoca in care asta face din el un monstru.”

Oare asa sa fie? Chiar traim intr-o epoca care ii transforma in “monstri” pe cei care citesc?

In acest caz, prefer sa fiu un monstru. Am senzatia ca si voi deveniti un pic de monstruleti 🙂 Hai, pune-ti mana si cititi cartea lui Rui Zink.

Post scriptum:

Iata, mai jos, un bun exemplu despre cum am putea sa explicam copiilor diferenta dintre o carte si televiziune:

“Intr-o zi am facut prostia sa-l intreb pe Anibalector cum de nu are televizor in pestera.

– Televizor? a racnit , furios. Si la ce-ti trebuie asa ceva? N-ai carti destule?

– Pai, ca sa vad programe nostime…

– Gasesti? Anibalector a aruncat o carte (…) pe jos. Uite, fluiera cartea, ca sa vezi daca vine la tine.

Nici n-am incercat sa fluier. Ma caiam deja ca deschisesem gura.

– Nu vine la noi daca fluieram, nu-i asa? Asta-i viata, asa-s lucrurile bune in viata. Noi trebuie sa facem un pas, lucrurile nu vin la noi de la sine, la nimic nu foloseste telecomada, oricate butoane ar avea. (…)

O carte ne cere sa mergem noi la ea. Un ecran cu imagini si tampenii, nu. Asta-i diferenta dintre a calatori si a sta pe loc. Cartea ne obliga sa calatorim, televiziunea sa ramanem gura-casca”

Mda… televiziunea ne obliga sa ramanem gura-casca, un efect pe care il vedem din ce in ce mai des in jurul nostru.  Si nu ma refer aici doar la copii, ci si la oameni care nu reusesc sa depaseasca realitatea din tubul catodic.

 

Daca va intereseaza: Cei care cumpara carti pot intra in randul sinucigasilor financiar

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s