Un homme et son chien (2008) – un amestec de compasiune, de teama, de revolta, de neputinta….

Un homme et son chien (2008)… un film dramatic despre conditia de om atunci cand nimeni nu mai are nevoie de tine, atunci cand nu mai poti oferi nimic.

Un homme et son chien - Belmondo

Cu Jean-Paul Belmondo in rolul principal, la varsta de 75 de ani, filmul marcheaza revenirea actorului francez pe platourile de filmare dupa o absenta de 7 ani.

Batran si bolnav, fara resurse financiare pentru a se stabili la un azil, Charles este pur si simplu aruncat in strada de Jeanne, sotia celui mai bun prieten al sau din timpul in care lucrase in marina. Practic, dupa moartea prietenului, Jeanne, mult mai tanara, ii devenise amanta, dar acuma dorea sa-si refaca viata alaturi de un alt barbat.

Ajuns in strada, Charles are alaturi de el doar un caine care ii fusese cel mai fidel prieten in ultimii ani. Impreuna incep sa umble pe strazi in cautarea unui adapost. Mai mult, batranul incearca sa gaseasca un adapost macar pentru caine, dar isi da seama ca nimeni nu va avea grija de animal asa cum a avut el. Experienta dura a vietii pe strada, il face sa ia o decizie radicala. Cand simte ca animalul a gasit pe cineva de care s-ar putea atasa, batranul dispare.

Stie ca este momentul sa-si incheie socotelile cu viata. Doar ca… viata are alte socoteli. Cainele simte lipsa omului care l-a ingrijit, a prietenului, siu porneste in cautarea sa. Il gaseste pe Charles stand in picioare intre linii de cale ferata, asteptand trecerea unui tren. Cum ar fi putut sa-l lase singur? Cu cainele in brate, Charles priveste cum locomotiva se apropie suierand amenintator. Si se apropie, se apropie, se aprooie… Cu un gest disperat arunca din brate cainele. Garnitura de tren isi continua drumul. Zgomotul rotilor alunecand pe sinele de fier, taie ca un fierastrau urias coloana sonora. Vagon dupa  vagon, trenul se indeparteaza. Cainele priveste pe sub vagoane pentru a-si vedea prietenul batran. O fi un sfarsit .. sau un inceput?

Trebuie sa urmariti filmul.

NU este un film spectaculos. Este un amestec de multe sentimente, de teama, de revolta, de compasiune, de neputinta… E un film care trebuie privit cu ochii sufletului, nu ai mintii. Prim-planurile cu figura lui Belmondo si reactiile lui la provocarile sfarsitului vietii sunt exceptionale. Arata un om impacat cu viata, cu el insusi, care pare ca isi accepta soarta… si totusi, exista si limite. O limita a demnitatii sub care nu poate cobori.

Nota IMDB: 5,8.

Prin acest film, regizorul Francis Huster a creat o noua versiune a peliculei “Umberto D.” a lui Vittorio de Sica din 1952. In alte roluri ii puteti vedea pe Jean DujardinMax von SydowAnthony Delon


Jean-Paul Belmondo, nascut pe 9 aprilie 1933, a fost considerat cel mai urat actor din cinematorafia franceza, ceea ce nu l-a impiedicat sa joace in multe filme alaturi de Alain Delon, considerat un sex-simbol.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s