Dead Poets Society (1989) – Nu conteaza ce iti spun ceilalti, cuvintele si ideile pot schimba lumea

Dead Poets Society (1989) – un film care m-a facut sa ma intreb dupa 40 de minute de vizionare: “Bun,… si care-i intriga? De ce continui sa ma uit? Ce vor pana la urma baietii astia? ”

Singurul raspuns pe care l-am gasit a fost: “Priveste in continuare.”

Si am vizionat filmul pana la sfarsit.

Dead Poets Society

Actiunea se petrece intr-un scoala britanica pentru baieti, o scoala pentru elite, la sfarsitul anilor ’50. Evident, regulile interne trebuiesc respectate ci sfintenie, iar atmosfera aproape monahala este cadrul in care baietii isi desavarsesc educatia. Si totusi, in aceasta lume rigida, isi face aparitia profesorul John Keating, jucat in stilu-i caracteristic de Robin Williams. El insusi era un absolvent al scolii respective, unul dintre elevii considerati “un pic altfel”. Drept dovada ca nu este un adept al regulilor de predare in liceu, profesorul Keating recurge la strategii care incearca sa-i scoata pe baieti din uniformizarea educationala. Ii invata sa fie ei insisi, oricand, oriunde, sa aiba curajul sa “paseasca” asa cum simt. Sa aiba propriul ritm, sa nu caute ritmul altora.

Scena plimbarii prin curte si a lectiei predate cu aceasta ocazie este elocventa si merita vazuta inclusiv reactia conducerii liceului. In mare, nu difera cu nimic de ceea ce vedem ca se intampla si astazi … stiti la ce ma refer.

Elevii prind curaj, dar libertatile pe care si le iau sunt platite, iar unul dintre cei care plateste este chiar profesorul Keating. Pentru aceasta “sistemul” are nevoie de o victima si o inscenare.

In cele din urma Keating este dat afara de la liceu. In ultima scena a filmului, in semn de respect baietii isi saluta profesorul exilat printr-un nou gest de nesupunere fata de normele rigide ale “sistemului”.

Nu conteaza ce iti spun ceilalti, cuvintele si ideile pot schimba lumea

Scenariul este un “elogiu” si un “remember” la adresa profesorului Samuel F. “Sam” Pickering , unul dintre dascalii scenaristului Tom Schulman.

Filmul a primit 4 nominalizari la Oscar in 1990 si un premiu pentru Cel mai bun scenariu original; 4 nominalizari la Globul de Aur 1990; doua nominalizari la BAFTA si un premiu pentru BAFTA pentru cea mai bună muzică originală de film.

Nota IMDB: 8,0

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s